Runebergin päivänä

05.02.2019

Tahtoisimme kohottaa maljan.

Tänään, kun haukkaamme Runebergin torttua ja mussuttelemme siitä vain hillot ja kuorrutukset suihimme, suokaamme ajatuksissamme hetki Runebergin vaimolle, Fredrika Runebergille!

Naiselle, joka jäi sekä miehensä että torttujensa varjoon. 


Fredrika Runeberg oli ensimmäisiä suomalaisia historiallisen romaanin kirjoittajia ja aikansa merkittävimpiä naiskirjailijoita. Hän kirjoitti useita romaaneita, lyhyitä kertomuksia, omaelämänkerran sekä lukuisia kirjeitä ystävilleen ja lapsilleen vielä vanhoilla päivillään, hoitaen samalla sairasta miestään ollessaan itsekin jo heikkokuuloinen ja -näköinen. 

Merkittävien kirjallisten meriittien lisäksi Fredrika synnytti kahdeksan lasta ja leipoi torttua, jota me suomalaiset vielä tänäkin päivänä tyytyväisenä mutustelemme. Kuitenkaan hänen ansioistaan ei juurikaan puhuta, edes miehensä rinnalla, saati itsenäisenä kirjailijana, historiallisena suurnaisena.

Fredrika Runeberg olisi ehdottomasti ansainnut enemmän kiitosta.

Sulakoot tänä vuonna tortut vatsoissamme siis kaikkien niiden rohkeiden naisten kunniaksi, jotka ovat raivanneet tietä meille nykypäivän naisille, seuranneet sydäntään ja olleet sinnikkäitä, kirjoittaneet upeita teoksia aikana, jolloin miehet ovat vallinneet maailmaa ja kirjallisuutta. 

Olkoon jokainen suupala kunniaksi pioneereille, jotka ovat tehneet pohjatyön, hoitaen siinä samassa myös kodin, miehineen ja lapsineen.

Kunnia rohkeille naisille! Sekä kirjalliselle perimälle, tarinoille, kirjoille ja kirjailijoille. On etuoikeutettua osata lukea ja kirjoittaa!  

Skål!